Втори ден парламентът обсъжда държавния бюджет за тази година. Вчера след

...
Втори ден парламентът обсъжда държавния бюджет за тази година. Вчера след
Коментари Харесай

Продължава обсъждането на Бюджет 2022 на второ четене

Втори ден Народното събрание разисква държавния бюджет за тази година. 

Вчера след 12 часови диспути болшинството в Народното събрание утвърди приходната и разходната част на Бюджет 2022. Заради липса на кворум работата по законопроекта бе прекъсната нощес към 22 часа.

Днешните диспути всъщност бяха прекъснати поради гласуването на декларацията на Народното събрание за войната в Украйна и чуване на министъра на защитата Стефан Янев и представители на службите.

Депутатите въпреки всичко съумяха да гласоподават бюджета на няколко основни институции, като най-спорни се оказаха парите за правосъдната власт.

20 милиона лв. по-малко по отношение на първичното предложение на кабинета – това дефинитивно записаха депутатите в текста, с който се уреждат средствата за Висшия правосъден съвет (ВСС).

Намалената дотация е в частта на прокуратурата, а парите ще бъдат пренасочени към Българска академия на науките.

„ Дойде миг, в който противопоставяме Висш съдебен съвет и независимостта на правораздавателната система с Българска академия на науките. Ако това са управнически решения, в случай че това са предлагани промени, не е добър знак“, разяснява Александър Иванов от ГЕРБ.

Според опозицията при ръководещите има „ фиксация върху основния прокурор “:

„ С днешния бюджет на правосъдната власт ние виждаме една наказателна интервенция на изпълнителната власт към една част от правосъдната власт“, аргументира се Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

За да се усилят парите на Българска академия на науките, би трябвало да се откри източник, опонираха депутати от ръководещата коалиция, а министърът на правораздаването Надежда Йорданов увери:

„ Ние не приказваме за понижаване на бюджета на правосъдната власт, нито на бюджета на прокуратурата. Говорим за увеличение на бюджета на правосъдната власт и на бюджета на прокуратурата “.

С измененията в Закона за правосъдната власт няма да се прави редакция на механизма за заплащане на магистратите, увери Йорданова:

„ Това, което ще предложим на вашето внимание – отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висш съдебен съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР